Neoborivi rekordi u Formuli 1

Otvaramo novu rubriku, povodom suradnje sa statsf1.com, pa vam ovaj puta priređujemo neoborive rekorde u Formuli 1.

Pa počnimo s najvećim:

Michael Schumacher (Ferrari)
Michael Schumacher (Ferrari)
Reklama

Michael Schumacherov rekord za postotak utrka na podiju u sezoni je neoboriv. 2002. godine je svaku utrku završio na postolju. Također trenutno drži još mnoge rekorde koji su svima još uvijek daleko. Na primjer, Schumacher ima 72% pobjeda u sezoni 2004. s 13 pobjeda (što je puno i za današnji veliki kalendar), 15 godina za redom s pobjedom svake godine, i rekord za najviše utrka za jednu momčad (181 s Ferrarijem).

Još jedan velikan u povijesti F1 je Juan Manuel Fangio, koji je startao 92% svojih utrka u Formuli 1 iz prvog reda, te je pobjedio u 46,15% svih utrka u kojima je sudjelovao.

Jedan rekord koji možemo sa velikom sigurnošću reći da je neoboriv je onaj Jacka Brabhama. On je jedini u povijesti F1 koji je dizajnirao bolid i taj isti bolid odvezao do titule prvaka.

Andrea De Cesaris je apsolutni rekorder po broju ne završenih utrka. S 148 odustajanja od 208 startova, to bi značilo sedam i pol današnjih sezona (vozio je između 1980. i 1994.) odustajanja. Za usporedbu, Fernando Alonso bi morao odustati na svakoj utrci do Spa 2022. (uz uvijet da se kalendari ne mjenjaju narednih sezona) da dostigao taj nepoželjni rekord.

Jedan od očitih rekorda je onaj Brawn GP-a. Statistički najuspješnija momčad svih vremena s 100% naslova osvojenih za vrijeme njihova postojanja!

Brawn GP
Brawn GP, Jenson Button za volanom

Isto jedni od najočitijih rekorda su oni s VN Kanade 2011. godine. Najduža utrka Formule 1 u trajanju od 4 sata, četiri minute i 39 sekundi, uz najsporiju prosječnu brzinu od 74,83 km/h, najviše pit stopova za pobjednika, 6, i isto toliko safety carova na utrci.

2007. na VN Europe, Marcus Winkelhock je bio zamjena za Spyker, današnju Force Indiju. Nakon što je odlučeno da će se kockati na kišu i startati utrku na kišnim gumama, poveo je utrku. Utrka je zbog loših uvijeta bila zaustavljena, a na ponovnom startu je Winkelhock krenuo s pole positiona. To ga čini jedinim vozačem koji je u istoj utrci krenuo i s prvog i s posljednjeg mjesta.

Williams drži neoborivi rekord po broju bodova osvojenih na jednoj utrci, sa 66 bodova. Anomalija se dogodila na posljednjoj utrci sezone 2014. na kojoj su se dodjelivali dvostruki bodovi.

I jedan ne baš rekord, i nešto što se nadamo da se nikada neće ponoviti. Jochen Rindt, koji je poginuo u želji da bude najbolji na treningu za VN Italije 1970. godine. On je jedini vozač koji je osvojio titulu posthumno.

Jochen Rindt
Jochen Rindt
Reklama