6 vozača s najviše startova iz prvog reda

Odvoziti dobar krug u kvalifikacijama nije lako, pa je onaj dostojan prvog reda sam po sebi veliki uspijeh.

Nebitno je li u pitanju pole position ili drugo mjesto, prvi red je najbolji za start utrke.

Reklama

Ovdje ćemo nabrojati šest vozača s najviše startova iz prvog reda (do VN Mađarske 2017.)

Nico Rosberg - 60

Tijekom njegove posljednje sezone u Formuli 1 prije neočekivanog odlaska u mirovinu, Rosberg je uspio skočiti na šesto mjesto na ljestvici. Glavni razlog je zasigurno Mercedesova snaga u godinama od početka hibridne ere. Rosberg je imao start u prvom redu na gotovo svakoj utrci i izašao iz sporta sa 60 pokraj svojega imena.

Sebastian Vettel - 78

Na početku svoje karijere nije imao najbolju priliku da se bori za prvi red, kada je bio u Toro Rossu. Svejedno je uspio jednom biti na pole positionu, a promaknuće u Red Bull 2009. godine je označilo promjenu i skoru dominaciju sportom. Njegov prijelaz u Ferrari još uvijek nije toliko spektakularan, ali ove godine statistika raste i zasigurno će broj od 78 startova iz prvog reda narasti do kraja sezone.

Alain Prost - 86

 

Četverostruki svjetski prvak ima 86 startova iz prvog startnog reda, uz samo 33 pole positiona. Kada ga usporedimo sa sljedećim na našoj listi, ima jedan start iz prvog reda manje, ali i 32 pole positiona.

Reklama:Ayrton Senna - 87

Ono što čini Sennine statistike impresivnijima je to da u njegovo doba nije bilo toliko utrka svake godine. Na početku karijere startovi iz prvog reda nisu bili mogući u Tolemanu, ali stvari su se promijenile kada je otišao u Lotus i još bolje McLaren. Da nije bilo tragične nesreće, ta statistika bi bila još bolja.

Lewis Hamilton - 112

Sama činjenica da Hamilton je toliko blizu samom vrhu govori puno o njegovoj sposobnosti. Imao je pomoć u tome što je ušao u Formulu 1 s McLarenom i nedavnom dominacijom Mercedesa. Sa samo četiri starta manje od apsolutnog rekorda, koji će vrlo vjerojatno dostići do kraja ove sezone, te još nekoliko godina u Formuli 1 će ga zasigurno učiniti rekorderom u ovoj kategoriji.

Michael Schumacher - 116

Tko će drugi biti na prvome mjestu osim legende i sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera. Imao je dugačku karijeru punu uspjeha, od 1991. do 2006. U povratku s Mercedesom između 2010. i 2012. nije napravio ništa spektakularno, ali njegov rekord se još uvijek drži na 116, dok ga Hamilton ne sustigne.

Reklama