Nekoliko ključnih stvari za Monzu

Ferrari slavi sedamdesetu godišnjicu na Monzi ovoga vikenda, ali Lewis Hamilton i Mercedes dolaze u Italiju u nadi da će pokvariti proslavu tifosijima.

Rekord za Hamiltona?

S pole positionom prošlog vikenda je izjednačio Schumacherov rekord po broju startova s prvog mjesta. Ukoliko se i na Monzi kvalificira na prvom mjestu, to znači da će oboriti Schumijev rekord s 40 startova manje nego legendarni sedmerostruki prvak.

Reklama

Također, ovaj vikend može oboriti rekord po broju pole positiona na VN Italije. Trenutno je na pet polea, a rekord dijeli s Sennom i Fangiom. Ukoliko bude na poleu, Hamilton će biti jedini vozač s šest komada u Italiji.

Monza se naziva i hramom brzine

Monza se tako naziva zbog svojih dugih ravnina i vremena koje vozači voze pod punim gasom.

Vozači voze krug oko ove staze pod punim gasom 79% vremena i očekuju se brzine od 350-360 km/h. Ne čudi nas da je „La Pista Magica“ najbrža staza na kalendaru.

Najbrži krug na ovoj stazi je postavio Juan Pablo Montoya s vremenom 1:19.525 u Q1 2004. godine, ali s brzinom koju imaju ovi bolidi, očekujemo da će biti oboren.

Zasigurno očekujemo vremena ispod 1:20, što prošle godine nije bilo moguće (Hamilton je odvozio najbrži krug vikenda u Q3 s 1:21.135).

Proslava za Ferrari?

Većina fanova na Monzi će biti obučena u crveno. Na ovoj stazi se okuplja najveći broj Ferrarijevih navijača, Tifosija, pogotovo na sedamdesetu godišnjicu njihove najdraže momčadi.

Sebastian Vettel dolazi u Monzu sa sedam bodova prednosti u poretku vozača, prvi puta od 2012. da je na Monzu došao Ferrarijev vozač koji vodi.

Ako Vettel osvoji VN Italije, biti će tek drugi vozač u povijesti koji je uspio pobjediti s tri različite momčadi (Toro Rosso i Red Bull). Prvi koji je to učinio je veliki Sir Sterling Moss.

Ferrari nije pobjedio na Monzi još od 2010. a ovo im je najbolja prilika za pobjedu od tad. Ali postoji problem…

Hoće li se dominacija Mercedesa nastaviti?

Mercedesi su osvojili svaku VN Italije od 2014. sa svojim vrlo snažnim motorima i odličnim bolidima. Hamilton je osvojio tri od zadnjih 5 utrka na Monzi.

Može li Ferrari odgovoriti svojim motorima i mogu li uopće biti blizu Mercedesa u kvalifikacijama?

Očekujte kratku utrku.

Prošle godine je utrka trajala samo 1 sat i 17 minuta, a ove godine možemo očekivati i brže vrijeme.

Najkraća utrka na ovoj stazi je vožena 2003. kada je Michael Schumacher u 1:14:19 završio na prvom mjestu.

Vjerujemo da je to ipak prekratko za bolide kojima se ne smije nadolijevati gorivo, no zasigurno utrka neće trajati dugo.

Brze statistike:

Rekord staze: Juan Pablo Montoya: 1:19.525 (2004.)

Krugova: 53

Dužina staze: 5.793km

Zavoja: 11 (4 lijeva, 7 desnih)

Maksimalna očekivana brzina: 350-360 km/h

Dužina utrke: 306.72km

Najviše pobjeda: Michael Schumacher (5)

Obilazaka 2016. (bez DRS-a): 22

Obilazaka 2016. /onih s DRS-om): 29

Potrošnja goriva: Srednja

Vjerojatnost kiše: 4%

Vjerojatnost safety cara: 20%

DRS Zone: Dvije, prva između sedmog i osmog zavoja, druga na startno-ciljnoj ravnini.

Reklama