6 nezaboravnih utrka na Suzuki

Od mnogih staza koje su bile domaćine prvenstva Formule 1, samo nekoliko je osvojilo srca publike, a još manje ih je van Europe.

Suzuka, koja je udaljena 50 kilometara južno od Japanskog grada Nagoye je jedna od nekoliko specijalnih staza kojima je to pošlo za rukom.

Ove godine Suzuka slavi 30.-u godišnjicu od prve utrke, a na toj stazi nam je pružila neke nezaboravne trentuke u povijesti Formule 1. Prisjetimo se nekih od njih:

1987.- Početak

Dvadeset i pet godina nakon što je staza otvorena kao posebno mjesto za testiranje Hondinih auta i ostalih vozila, Suzuka se predstavila svijetu na predzadnjoj utrci sezone 1987. Na prvoj utrci na toj stazi je već bilo odlučivano o tituli svjetskog prvaka, a to je bilo između Nigela Mansella i Nelsona Piqueta u Williamsima, no teški sudar na slobodnom treningu je značio odustajanje od zadnje dvije utrke za Mansella, te je jednostavno predao titulu Piquetu. Tog vikenda je pobijedio Gerhard Berger u Ferrariju, što je bila prva pobjeda za momčad iz Maranella u 39 utrka, a slijedio ga je Ayrton Senna u Lotusu.

1989. - Senna vs Prost, dio prvi

Zasigurno najpoznatije rivalstvo u povijesti Formule 1, Suzuka je odlučivala o prvenstvu još jednom. Bitka je bila između Mclarenovih vozača; Ayrtona Senne i Alaina Prosta. Opet je to bila predzadnja utrka sezone, a Senna je zaostajao 16 bodova za prostom, što je značilo da je trebao pobjedu da uopće ima šansu na zadnjoj utrci. 46 krugova utrke su bili podjednaki, Prost je bio ispred Senne, sve dok legendarni Brazilac nije pokušao obići Prosta u sporim zavojima nakon slavnog 130R. Prost je blokirao Sennin pokušaj, te su se njih dvojica sudarili. Prost je odustao na licu mjesta, no Senna je uspio nastaviti utrku, te eventualno prestići tada vodećeg Alessandra Nanninija. Senna je diskvalificiran nakon utrke zato što nije pravilno prošao kroz zavoj u kojem se sudario s Prostom, iako nije dobio nikakvu prednost od toga, štoviše, izgubio je mnogo vremena dok nije uspio nastaviti utrku. Svi prsti su bili uprti u Prosta i njegovog sunarodnjaka, predsjednika FISA-e (prethodnica FIA-e), koji je po nacionalnosti bio Francuz, kao i Prost. I nakon svih žalbi je odluka ostala na snazi, te je Prost na idućoj utrci postao svjetski prvak, uz veliko negodovanje velikog broja fanova sporta. Prost je otišao iz krajem godine u Ferrari, a to je dovelo do…

1990. – Senna vs Prost, dio drugi

Godinu dana kasnije, Senna je izvršio osvetu, kada je udario Prostov Ferrari da si osigura naslov prvaka. Prije starta, odlučeno je da će pole position biti na prljavijoj strani staze, što je dopustilo Prostu da ima bolji start i poveo je do prvog zavoja. To se nikako nije svidjelo Senni, a nakon prošlogodišnje utrke u Japanu, zasigurno ga je samo dodatno potaknulo da napravi najočitiji pokušaj sudara s Prostom. Senna se jednostavno zabio u Francuzov bolid, te je tako završio borbu za naslov 1990. godine u svoju korist.

1994. – Hill pobjeđuje Schumachera na zbroj vremena

U jednoj od najneobičnijih utrka u povijesti Formule 1, mnogo nesreća na kišnoj VN Japana 1994. je dovelo do zaustavljanja utrke i crvenih zastava. Odlučeno je kako će se utrka ponovno startati, a rezultat će biti proglašen zbrojem vremena prije i poslije crvene zastave. Schumacher je u trenutku kada je utrka zaustavljena vodio Hilla za 6.8 sekundi. Nakon ponovnog starta, Damon Hill je uzeo vodstvo i napravio prednost od 10.1 sekundi ispre Schumachera. To je značilo da je utrku zapravo završio 3.3 sekunde ispred Schumija. Hill je na kraju te utrke bio jedan bod iza Schumachera prije zadnje utrke u Australiji, na kojoj je Schumacher udario Hilla. No o tome neki drugi puta. Ovo je također bila i zadnja utrka u povijesti da se o pobjedniku odlučivalo zbrojem vremena.

1996. – Hill osvaja prvenstvo

Posljednja utrka te sezone, ovo je bila još jedna bitka između dva Williamsa, Damona Hilla i Jacquesa Villeneuvea. Villeneuve je bio u zaostatku, trebao je pobjedu, a Hill je morao biti izvan bodova. No na nesreću za Kanađanina, sve je uprskao s katastrofalnim startom, što je dopustilo Hillu da povede utrku, a s prve pozicije se obranio od Michaela Schumachera i tako je osvojio naslov svjetskog prvaka. Damon Hill je sin pokojnog Grahama Hilla, dvostrukog svjetskog prvaka (1962. i 1968.). To je bilo prvi puta u povijesti kako su otac i sin postali prvaci.

2005. – Kimi pobjeđuje sa začelja

Kimijeva sezona te godine se može opisati kao sezona obilježena nesrećom. Nedvojbeno je da je McLarenov bolid bio brži većinu sezone, ali se kvario često i propustio mnoge bodove zbog kvarova. No na kvalifikacijama za VN Japana za Raikkonenovo loše sedamnaesto mjesto na startu je bila kiša koja je pala u nesretnom trenutku. Pošto je McLaren bio najbrži bolid te godine, Kimi je vozio kao opsjednut i sa sedamnaestog mjesta je bio pet sekundi iza vodećeg Giancarla Fisichelle s osam krugova do kraja. Na početku zadnjeg kruga su bili razmaknuti manje od jedne dužine bolida, a Kimi je povukao svoj potez u prvom zavoju s vanjske strane te je svima oduzeo dah s pobjedom koja je sigurno jedna od najznačajnijih i najpamtljivijih u povijesti Formule 1.

»Pogledajte zadnjih 5 krugova te utrke