Koliko momčadi daju novaca samo za ulazak u sezonu?

Znate li koliku naknadu momčadi daju samo za dolazak na grid? Uz sve troškove razvoja, nastanka i izrade bolida i dijelova, te sve troškove rada, prijevoza i sličnih, momčadi moraju FIA-i plaćati i mjesto na gridu!

Ove godine, Mercedes će platiti 4,6 milijuna dolara u naknadama za sudjelovanje u sezoni. Iako se to čini mnogo, ove godine plaćaju pola milijuna dolara manje nego prošle godine.

Reklama

Razlog za to što moraju manje platiti leži u broju bodova koje su skupili, tj. zbog borbe s Ferrarijem. I dok su pokupili još jednu dvostruku krunu, nije bilo u toliko dominirajućem stilu kao prošlih nekoliko godina.

Prema trenutnim pravilima koja su donesena 2013. godine, sve momčadi plaćaju osnovnu naknadu od 516.128 dolara koja se mijenja ovisno o američkoj nacionalnoj inflaciji.

Momčad koja je osvojila naslov konstruktorskog prvaka plća 6194$ po bodu koji su osvojili, dok druge momčadi imaju „popust“, te plaćaju 5161$ po svakom bodu.

Taj iznos se treba platiti u studenom, gotovo šest mjeseci prije početka sezone za koju se plaća.Mercedes je prošle godine osvojio naslov prvaka s 668 bodova, što je manje od 765 bodova koje su osvojili 2016. godine. To za njih znači 600.818$ popusta u odnosu na godinu prije, što je zapravo najmanji račun koji su platili od 2014.

Ali ove godine Ferrari zbog puno bolje forme mora dati 639.964$ više ove godine.

Ukupno gledajući, Force India, Renault, Haas i Sauber svi plaćaju nešto više ove godine, dok Red Bull, Williams, Toro Rosso i McLaren plaćaju manje.

Sveukupno, FIA ove godine uzima 16.276.544$ u naknadama za sudjelovanje od momčadi.

Donosimo vam tablicu u kojoj su prikazane naknade za svaku momčad i usporedbu s prošlom sezonom.

Reklama