Analiza strategija za VN Bahreina

Momčadi se dvoume između strategija jednog i dva zaustavljanja, a u ovom tekstu možete vidjeti analizu pojednih strategija.

U vrućoj pustinjskoj atmosferi, na stazi s vrlo abrazivnim slojem asfalta, nekoliko vrlo teških zona za trakciju i moguće proklizavanje na izlascima iz zavoja, gume će biti pod velikim opterećenjem. To opterećenje nikako nije dobro za njihov životni vijek, pa će oni koji ne mogu čuvati stražnje gume na bolidu biti prisiljeni na strategiju dva zaustavljanja.

Tipično zaustavljanje u boks oduzima 24 sekunde u odnosu na vozače koji su na stazi, ali potencijal koji ova staza ima za pretjecanje će nagnati momčadi da malo riskiraju sa strategijama, jer oni koji se odluče na jedno zaustavljanje na sebe preuzimaju rizik da gube pozicije od vozača na novijim i bržim gumama.

Oni koji utrku startaju sa crvenih supersoftova bi oko 14. kruga trebali ići u boks po žute soft gume (ako su se odlučili na strategiju dva zaustavljanja), a ako su se odlučili na strategiju jednog zaustavljanja u boks, te iste supersoftove trebaju rastegnuti minimalno do 24. kruga.

Predviđeno je da supersoft uz normalnu vožnju može potrajati 15-ak krugova, a soft između 20 i 30, ali to sve ovisi o vozaču i načinu na koji troši gume.

Soft gume su samo oko 0.2 sekunde po krugu sporije od supersoftova, a Lewis Hamilton je jedini vozač u top 10 koji utrku starta na tvrđim (soft) gumama. Njegova strategija će vjerojatno biti vožnja do oko 21. kruga, kada će moći uzeti svježije gume i izaći na čistu stazu ispred sebe.

Druga stvar koju treba razmotriti je gorivo, a Ferrariji se čine prilično loši u tom pogledu. Ukoliko Vettel i Raikkonen zadrže vodstvo na startu utrke, sigurno će pokušati kontrolirati brzinu utrke i sačuvati gorivo za krugove oko boksova, kako bi mogli odgovoriti na eventualni undercut.

Ako se Bottas ili Ricciardo nađu između dva Ferrarija, talijanska momčad će imati problem s traženjem balansa između brzine, čuvanja goriva i guma, te koliko mogu dozvoliti vozaču da napada kako bi ugrabio bolju poziciju.

Prema podatcima koje imamo sa slobodnih treninga, momčadi u simulacijama utrka imaju sljedeći poredak i razmake:

Ferrari (najbrži)
Mercedes (+0.0s po krugu)
Red Bull (+0.1s po krugu)
Toro Rosso (+1.0s po krugu)
McLaren (+1.0s po krugu)
Renault (+1.3s po krugu)
Haas (+1.5s po krugu)
Force India (+1.5s po krugu)
Sauber (+1.6s po krugu)
Williams (+2.1s po krugu)

Dostupne gume: Supersoft, Soft, Medium

Strategije:

 • Najbrža:
  • 2 zaustavljanja
   • 1 stint na supersoftovima (15 krugova) + 2 na softovima (21+21)
 • Druga najbrža:
  • 2 zaustavljanja:
   • 2 stinta na supersoftovima (17+17) + 1 na softovima do cilja
  • 1 zaustavljanje:
   • 1 stint na supersoftovima do 24. kruga + stint na softovima do kraja (riskantno, dugački stintovi)
 • Treća najbrža:
  • 1 zaustavljanje:
   • 1 stint na softovima (do 32. kruga) + mediumi do kraja utrke (vrlo mala vjerojatnost)

Razne permutacije su moguće ovisno o uvjetima utrke.