Predviđanja strategija i safety carova za VN Španjolske

Teoretski, najbrži način za završiti utrku je s dva odlaska u boks, ali vjerujemo kako će velik broj vozača pokušati izvesti strategiju samo jednog zaustavljanja.

Smanjenje broja odlazaka u boks smanjuje i rizik tijekom utrke, kao npr. izlazak safety cara u krivo vrijeme. Iz tog razloga će momčadi gravitirati strategijama jednog zaustavljanja.

Reklama

Bitno je za naglasiti kako momčadi žele izbjeći vožnju na supersoft gumama, koje se jednostavno prebrzo troše, a pružaju minimanlnu prednost, a ponekad su čak i sporije od tvrđih soft guma.

Devet od deset vozača iz Q3 će utrku startati na soft gumama, dok je jedino Fernando Alonso iznimka na supersoftovima. Alonso bi tako teoretski imao prednost na samom startu utrke, no morati će ići u boks vrlo rano.

Vozači koje krenu na soft gumama će vrlo vjerojatno pokušati strategiju jednog zaustavljanja po mediume i na njima će pokušati doći do kraja utrke. No ukoliko vrijeme ostane hladno kao jutros na utrci Formule 2, mekše gume imaju prednost.

Degradacija guma je zbog asfalta koji je nanovo postavljen preko zime vrlo niska, tako da gume ostaju u relativno dobrom stanju sve dok ih ne nadvlada fizičko opterećenje. To bi u teoriji trebalo značiti da će gume biti vrlo brze određen broj krugova prije nego naglo ostanu bez svog gripa.

Šanse za safety car su vrlo niske u Barceloni, kroz povijest je na nešto manje od 20% utrka na ovoj stazi imalo izlazak safety cara. No zbog nove površine staze bi se i tu mogla dogoditi nekakva iznenađenja. Preko noći je također padala kiša koja je isprala sloj gume koji je nastao u petak i subotu, tako da nećemo biti iznenađeni ako neki vozač izgubi kontrolu nad bolidom.

Reklama