Najvažnije tehničke vijesti iz Kanade

Formula 1 prekida europsku turneju izletom u Kanadu, a najvažnije tehničke vijesti vezano za ovu utrku možete pročitati ispod:

Ferrari stavio poboljšanu pogonsku jedinicu u Vettelov bolid

Reklama

Ferrari je predstavio drugu po redu specifikaciju nekih komponenti pognske jedinice na VN Kanade. Sebastian Vettel je tako uzeo novi motor, turbopunjač i MGU-H.

U Monaku su isprobali poboljšane komponente u Sauberovim i Haasovim bolidima, gdje je Ferrari ujedno i provjerio podudaraju li se performanse i pouzdanost bolida s onime što su vidjeli u simulacijama.

Nova pogonska jedinica ne donosi veliko poboljšanje u snazi motora (vjeruje se da je poboljšanje oko minornih 5 konjskih snaga), ali donosi znatno poboljšanje efikasnosti motra.

Kimi Raikkonen nema novi motor jer je u Španjolskoj uzeo drugi motor ove sezone (koji je iste specifikacije kao motor s početka sezone). Kimi ipak ima poboljšani turbopunjač, treći od tri dopuštena u sezoni. To znači da nakon sedam utrka Kimi nema raspoloživ niti jedan novi turbopunjač, te ukoliko želi izbjeći kaznu neće moći primiti nove nadogradnje.

Svi bolidi pogonjeni Renaultovim jedinicama imaju nove motore

Renault je na ovu utrku dovezao nove motore za sve bolide koje pokreće. Svih šest bolida tako dobivaju nove motore i nove MGU-H-ove, a osim Fernanda Alonsa, svi su dobili i nove turbopunjače.

Ricciardo je trenutno na popravljenom MGU-K-u koji je prvotno izbačen iz bolida u Kini. Drugi MGU-K ove sezone koji je imao u bolidu je doslovno izgorio u Monaku. Ricciardo je sada na rubu s kaznama za motor, MGU-K i turbopunjač.

Mercedes jedini nema nadogradnje za pogonske jedinice

Mercedes nema nove komonente pogonske jedinice u Kanadi zbog „problema s kvalitetom“, iako je prvotno bilo planirano zamjeniti motore u svim bolidima. To ostavlja i tvorničku momčad, ali i sve kupce s nešto slabijim motorima koji su prošli šest cijelih utrka.

Mercedes procjenjuje gubitak na dvije desetinke po krugu, kako zbog istrošenosti motora, tako i zbog eventualne nadogradnje koja je trebala poboljšati i snagu i efikasnost.

Novi mjenjači

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Lance Stroll, Sergio Perez, Carlos Sainz, Fernando Alonso i Charles Leclerc imaju nove mjenjače na ovoj utrci, ali sve u skladu s pravilima koja nalažu korištenje iste kutije mjenjača kroz šest uzastopnih utrka.

Mercedes vjeruje kako su popravili probleme s gumama

U Mercedesu smatraju kako su pronašli lijek za probleme koje su imali u Monaku na najmekšim, hypersoft, gumama. Nadaju se da na ovoj utrci mogu koristiti hypersoftove bez ogromne količine degradacije, ali u petak uopće nisu isprobali te gume na svojim bolidima.

Reklama