Ferrari: Vettel je morao odmah ugasiti bolid, nije mogao izbjeći VSC

Embed from Getty Images

Iz Ferrarija su objavili kako Vettel nije mogao izbjeći izazivanje VSC-a koji je momčad vjerojatno koštao pobjede.

Sebastian Vettel je odustao od utrke u 28. krugu zbog gubitka snage u bolidu, a problem je ubrzo pronađen u MGU-K-u.

Reklama

Momčad je kasnije potvrdila kako je točan uzrok kvara kratki spoj koji je nastao zbog oštećenja na izolaciji elektronike bolida.

Prvo je javljeno da Vettel mora ugasiti bolid, ali da pokuša doći do boksa, no samo nekoliko sekundi je stigla zapovijed da odmah zaustavi bolid na stazi.

Eventualni VSC koji je izazvao Vettelov bolid na nezgodnom mjestu je poklonio Mercedesu vodstvo u utrci nakon boksova, dok je Ferrari poklonio dodatnu poziciju prekasnom promjenom guma za Leclerca.

Imali smo problem na pogonskoj jedinici i mislili smo da znamo točno što je u prvim sekundama“ – izjavio je šef momčadi Mattia Binotto.

Ubrzo smo otkrili kako je problem puno veći i da ugrožavamo sigurnost vozača svakom sekundom koju provede u bolidu. Zato je dobio naputak da odmah zaustavi bolid i ugasi sve sustave.“Na kraju se ispostavilo da imamo problem s izolacijom. Nismo željeli riskirati. Postoji mogućnost ozljede, ali i oštećenja nekih dijelova pogonske jedinice zbog kojih bi riskirali kaznu na nekoj od preostalih utrka.“

Bolid je svejedno morao odustati, tako da za Sebastiana nema razlike. Gdje god da je parkirao izazvao bi VSC jer se problem počeo manifestirati u zadnjem, uskom dijelu staze.“

Ovo je Vettelovo prvo odustajanje ove sezone.

Vettel je nakon ove utrke pao na peto mjesto u ukupnom poretku.

Reklama