Steiner: Podržavam eksperimentiranje s formatom vikenda

Haasov šef, Guenther Steiner, je otvoreno podržao eksperimentiranje s formatom vikenda Formule 1.

Steiner smatra kako je vikend gotovo savršen, no da se neke stvari mogu promijeniti kako bi se nekim momčadima pomoglo, a i kako bi se poboljšao spektakl.

Reklama

„Nekada treba eksperimentirati, nekada treba probati nešto novo. Ovaj format je s nama već dugi niz godina. Pola ekipa nije bilo na gridu kada se uveo format koji danas koristimo.“ – izjavio je Steiner u intervjuu za Motorsport.

Liberty Media, vlasnici komercijalnih prava na Formulu 1, žele uvesti promjene koje bi testirali kroz 2020.

Neki od koncepata uključuju eksperimente s obrnutim gridom, te ukidanje slobodnih treninga kako bi se smanjila količina podataka kojima momčadi raspolažu.

Prema prvim informacijama, promjene će se testirati samo na nekim stazama, te se neće zadržati cijelu sezonu. Nakon sezone će se evaluirati učinak promjena i donijeti će se odluka o eventualnom uvođenju novog formata.

Mnogi vozači i vlasnici momčadi su komentirali i kritizirali promjene, a neki su (Hamilton i Vettel) otvoreno izjavili da su ideje „ogromno sranje“.

Steiner je jedan od rijetkih koji su za uvođenje promjena:

„Uvijek treba eksperimentirati i raditi na tome da se poboljša spektakl Formule 1. 2020. je savršena prilika za testiranje novih pravila, jer se samo godinu kasnije uvode ogromne promjene.“„Baš zato treba isprobati nove stvari i iduću godinu treba iskoristiti da bi se naučilo što više i da bi se donijela pravila koja će potrajati dugi niz godina.“

„Svaka promjena je rizična i mnogi ne žele učiti nešto novo i prilagođavati se. Pogotovo jer kod svake promjene dolazi do toga da netko svoj posao odradi bolje od drugih.“

„Osobno ne smatram da su promjene nužne, no u potpunosti ih podržavam. Ako ih se želi testirati, neka se testiraju.“

Reklama