Ferrari protiv odgode uvođenja pravila 2021.

Embed from Getty Images

Ferrari ne želi odgodu pravila koja bi 2021. trebala znatno promijeniti Formulu 1, te se jako protive Mercedesovim i Red Bullovim željama da se uvođenje pravila odgodi do 2022.

FIA-ino Svjetsko Vijeće Motosporta će danas glasati o usvajanju novog pravilnika koji uključuje nove sportske, financijske i tehničke regulacije.

Reklama

Glavni ciljevi promjene pravila su uvođenje ograničenih budžeta, povećanje akcije na stazi i stvaranje manje tzv. prljavog zraka iza bolida.

Mercedes i Red Bull smatraju kako nova pravila ne trebaju doći na snagu 2021.,jer mnoga pitanja još uvijek ostaju neodgovorena. Te momčadi ipak smatraju kako se limitiranje budžeta može početi provoditi 2021.

Ferrari je glavni protivnik Mercedesu i Red Bullu u razgovorima oko pravila, a šef momčadi, Mattia Binotto, želi da se pravila prihvate:

Nema veze što se ne možemo dogovoriti oko nekih stvari. Nema veze što možda postoje neke rupe. Mi smo za uvođenje novih pravila i nema razloga da ih odgađamo.“

Stalno se svađamo jesu li pravila dobra ili ne. Svađamo se želimo li uistinu takve drastične promjene. Svejedno nekome neće odgovarati.“

Naravno, postoji mnogo toga što mislim da se u novim pravilima može poboljšati. Ali i dosadašnja pravila su se stalno izmjenjivala, pa se tako mogu i buduća.“

Ako FIA pokaže zube, natjerat će i momčadi da pronađu rješenje. Pravila već mogu biti finalizirana. Znam da će se tražiti pojašnjenja i da će se dodavati nove izmjene sve do zadnjeg dana.“

Mercedes i Red Bull su upozorili FIA-u i menadžment Formule 1 da će uvođenje limita budžeta natjerati momčadi da ulože ogromne količine novca kako bi se pripremile za nadolazeće godine.

2020. će se provoditi kontrola budžeta, ali se budžet neće ograničavati. Momčadi će morati podnositi financijska izvješća kako bi se pronašle eventualne rupe u pravilima i kako bi sustav bio što pravedniji 2021.

Reklama